Liviu Rebreanu - romancier si… vinificator

Liviu Rebreanu, Jurnal, miercuri 11 iunie 1930Luni am fost la Pitești și am cumpărat o vie de vreo cinci pogoane la Valea Mare, prin banca lui Coandă, cu 220 000 de lei plus diferitele taxe. Prima mea proprietate și poate locul de retragere. Numai s-o văd plătită.

Liviu Rebreanu, Jurnal, Miercuri 26 iunie 1935Timpul s-a îmbunătățit. E senin și cald.. La vie 14 oameni lucrează la plevila a doua - 20 lei + 1 1/2 pâini. Mană și oidium din cauza buruienilor mari. Am dat să cumpere 20 kg piatră vânătă, 3 kg pucioasă și 10 kg var, să înceapă îndată stropitul.

Liviu Rebreanu, Jurnalul de la vie, joi 11 august 1938Acoperit cu mici înseninări și o ușuoară răpăială de ploaie. Cu Daușii am fost la Florica puțin, apoi la Pitești, unde voiajorul mi-a adus o duzină de capsule Sparklet și un tub. Am vorbit cu Sattler să-mi completeze biblioteca; duminecă îl voi aduce să vază și să măsoare. Mihai a început sapa trei în vie.

Liviu Rebreanu, Jurnalul de la vie, joi 10 octombrie 1938Timpul frumos. Maxima azi 19° C, minima azi-noapte 7 C. Azi s-a început culesul viei, cu 11 oameni, dintre care 4 cărători; Mihai la teasc. S-au făcut azi 140 dal must. S-a cules toată partea de jos până la coastă și bună parte de coastă, afară de risling și de strugurii de masă. Producția e cantitativ mult inferioară anului trecut; calitate mai bună. În orice caz ca zahăr pare ceva superioară.

La 9 dimineața, din strugurii de jos ABCDE, am avut 1080 la 10° C, adică 183 gr zahăr, ceea ce ar însemna 10,8° - 0,6° = 10,2° alcool; aceasta la zdrobitor; la teasc au fost 1082, adică 188 gr la aceeași temperatură și deci 11° - 0,6° = 10, 4° alcool. La ora 13, din strugurii șesului, la zdrobitor: 1082 la 16° cu 188 gr zahăr și 11,1 ° alcool, iar la teasc la fel. Seara la ora 18, din strugurii din șes și coastă, la zdrobitor: 1088 la 18° C cu 204 gr zahăr, adică 12 +0,5 = 12,5 ° alcool, iar la teasc 1085 la 17 °C cu 196 gr zahăr, adică 11,8 °alcool.

Am avut la masă seara pe ing. Angelescu și Gorovei cu Ionel și Păcescu, inclusiv Mitric de la prânz.

Liviu Rebreanu, Jurnalul de la vie, joi 22 octombrie 1939
Timpul mereu de vară, cu 25° la umbră. S-a lucrat în pivniţă. S-a decantat rislingul în butoaiele noi no. 9, 10 şi 11 cîte 20 dal, în butoiul nou no 12, menit să facem vin spumant, 10 dal — iar în butoiul mic. no 16 circa 6 dal, toate însămînţate cu 5,1/2 dal fermenţi selecţionaţi în maiaua pregătită.

Ar fi deci un total de 80 dal risling, care, la 19°C, arata 1 089 — 207 gr zahăr la litru, anunţînd 12,2 + 0,7 = 12,9° alcool. Am mai păstrat circa 25 dal must alb în butoiul no 7, însămînţat de asemenea cu maia, pentru Ionel.

Restul producţiei, 180,5 dal. S-a vîndut depozitarului I. Abramovici, Str. Egalităţii — Piteşti, pe preţul de 60 lei dal împreună cu 2 dal păstrate p[entru] Bucureşti, 1 dal la Ionel, strugurii păstraţi, recolta ar fi fost de 300 dal. în realitate, recolta efectiva, adică păstrată şi vîndută, este de 285 dal. Am încasat, a 6 lei litrul, 10 830 lei pentru cele 180 dal vîndute.

În cursul zilei, concomitent cu decantarea şi însămînţarea musturilor rămase şi a tragerii celui vîndut în butoaiele cumpărătorului, s-a făcut curăţenie mare în pivniţă ; s-au comandat dopuri de lemn pentru cele de metal de fermentaţie, încît în realitate mîine se face aşezarea definitivă pentru fermentare.

Dimineaţa cu maşina la Călugăru — convorbire cu Puia —, apoi la primărie pentru libera circulaţie a vaselor cu must (am plătit paza proprietăţii 150 lei pe 1938) şi pentru bonul rechiziţie a trăsurii (care se va face cînd va avea imprimate), apoi acasă, apoi la benzină şi la Piteşti, întîi la depozitarul de vinuri, pe urmă la Trivale.

Mîine vreau să plecăm după-amiazi la Bucureşti.Mustul depozitarului avea următoarele caracteristici: un butoi de 97 dal, alb, la 19°, 1 074 — 164 gr. = 9,8 + 0,7 = 10,5° alcool; alt butoi de 83,5 dal, roşu, la 20°, 1 078 — 178 gr zahăr — 10,5 + 0,9 = 11,4° alcool.

Vinul

Truda Fanny Alb - Editia I
Chardonnay, Sauvignon Blanc, Fetească Albă și Fetească Regală
DOC-CMD Ştefăneşti-Argeş
Alcool: 13% vol.
Vin alb sec
Asamblaj din soiuri pure produse pe plantațiile Casei de Vinuri Ștefănești în 2015, maturate în baricuri de stejar timp de 4-6 luni.
Nr. de butelii – 2035
Vinificator: George Cojocaru
Branding: Silviu Antone

Producator

Produs și îmbuteliat de
SC Casa de Vinuri Ștefănești SRL,
sat Valea Mare - Podgoria,
Ștefănești Argeș.
www.vindestefanesti.ro
www.trudafanny.ro

Contact